Unelte de web design

Unelte de web designDin fericire mediul online este foarte bogat in programe cu ajutorul carora se poate realiza un web design de calitate din toate punctele de vedere. In primul rand as dori sa vorbesc despre un program folosit in web design despre care se discuta mai putin, insa care in ultima vreme a devenit din ce in ce mai popular. Este vorba despre editorul What You See is What You Get. Cu acest editor ne putem intalni mai mult in interfata de administrare a unui website. Dar din ce in ce mai mult este implementat si in diferite programe gratuite destinate procesului de web design propriu-zis. Acest editor ofera posibilitati multiple pentru editarea cat si pentru stilizarea unei pagini web atat sub aspectul culorilor cat si sub aspectul unor functii logice, cum ar fi de exemplu includerea linkurilor, tabelelor, listelor, imaginilor, elementelor multimedia, etc. Acest editor are inglobat si functii CSS care in majoritatea editorilor de acest gen lipseste. Poate acest ultim aspect scoate in evidenta cel mai bine calitatile superioare a acestui editor.

Procesul de web design propriu-zis se mai poate realiza si cu ajutorul limbajului de programare numit CSS, foi de stil in cascada. Insa in marea majoritate a cazurilor CSS este folosit impreuna cu un program extern cu ajutorul caruia se pot genera diferite elemente de web design, cum ar fi de exemplu fotografiile. Astfel putem spune ca unele elemente de design sunt realizate cu ajutorul CSS iar celelalte cu ajutorul unui program extern. Dar toate elementele de web design din interiorul unui site sunt pozitionate cu ajutorul limbajului CSS. Pe intelesul tuturor, cu ajutorul acestui limbaj putem definii, unde exact, in ce loc sa fie pozitionate in cadrul unui website imaginile precum si celelalte elemente de design.

Un program extern minunat cu ajutorul caruia se pot realiza elemente de web design este software-ul cunoscut sub numele de, Photoshop. Trebuie sa notam ca acest software este cel mai popular si cel des folosit de catre designeri datorita calitatilor excelente care sunt incorporate in acest program. Adobe Photoshop este un program destinat mai cu seama editarii si manipularii imaginilor dar la fel de bine poate fi folosit si pentru proiectarea unei pagini web complete. Photoshop este produs si dezvoltat in momentul prezent de catre compania Adobe Systems. Acest software ofera o multitudine de posibilitati cu care poate fi editat o imagine, cum ar fi de exemplu posibilitatile cu ajutorul carora se pot edita culorile, contrastul sau luminozitatea unei imagini. De asemenea este posibil si includerea de efecte pe imagini sau pe anumite zone ale imaginii. Dar, este un program excelent si pentru retusarea imaginilor deteriorate sau degradate.

Acest program revolutionar de web design a fost lansat in anul 1990 de catre doi frati, Thomas Knoll si John Knoll. Istoria programului Photoshop este una interesanta. Cei doi frati precum si tatal lor, care era profesor de liceu erau pasionati atat de fotografii cat si de calculatoare. Thomas in anul 1988 a incercat sa scrie lucrarea sa de diploma despre prelucrarea imaginilor digitale, cu ajutorul unui calculator Apple, insa nu era satisfacut de rezultate, astfel a inceput sa creeze linii de cod cu ajutorul carora sa imbunatateasca aparitia imaginilor intr-un mediu virtual. Thomas si membri lui de familie mai apropiati au recunoscut foarte rapid faptul ca aceste linii de cod pot revolutia mediul virtual astfel au depus eforturi pentru perfectionarea acestui sistem nou de prelucrare a imaginilor. In anul 1988 cei doi frati au semnat un contract cu Compania Adobe privind acest program revolutionar, iar in anul 1990 apare Photoshop 1.0 ca si primul rezultat al acestei colaborari. In scurt timp, software-ul s-a dovedit un succes care a cucerit aproape intregul glob in acest domeniu, fiind cel mai folosit software de acest gen si in zilele noastre.

Bineinteles exista si alte programe performante cu ajutorul carora se pot genera componente de web design de calitate, cum ar fi de exemplu programul Illustrator sau PhotoFiltre, dar trebuie sa recunoastem ca Photoshop se afla cel putin cu un pas in fata tuturora.