Realizare site – Fisiere importante

Fisiere importanteDiferitele etape de realizare site presupun configurarea respectiv legarea mai multor fisiere si foldere intre ele. Fiecare dintre aceste foldere si fisiere are importanta ei specifica. Haideti sa discutam in continuare mai in detaliu despre cateva dintre aceste fisiere si foldere care sunt implementate in interiorul unei entitati virtuale in cadrul derularii procesului de realizare site.

Majoritatea site-urilor au si un sistem de management a continutului cu ajutorul caruia pot fi executate cu usurinta diverse modificari in interiorul unui site. In cadrul procesului de realizare site, fisierele si foldere ale acestui sistem sunt incluse de obicei intr-un folder de baza. Continutul acestui folder de baza este accesibil doar persoanelor indreptatite, pe baza unui nume de utilizator si pe baza unei parole. Este esential ca in cadrul procesului de realizare site, toate elementele ale acestui folder sa fie configurate cu mare grija, respectand cu rigurozitate toate regulile de securitate, pentru a evita accesul persoanelor neautorizate in aceasta sectiune a site-ului.

Fotografiile si icoanele folosite in interiorul unui site, sunt pastrate si ele de obicei intr-un folder separat. Este un lucru foarte util daca in cadrul etapelor de realizare site se configureaza un folder special, destinat acestor materiale pentru ca astfel, gestionarea lor in interiorul site-ului devine mai simplu si mai rapid.

Fisierul robots.txt este un fisier care neaparat trebuie inclus in interiorul unui website in cadrul procesului de realizare site. Cu ajutorul acestui fisier putem avea un control asupra robotilor motoarelor de cautare, care inspecteaza din cand in cand site-ul nostru. Mai precis cu ajutorul acestui fisier putem comunica cu acesti roboti. Cu ajutorul liniilor de programare din acest fisier putem sa spunem robotilor ce anume sa indexeze din interiorul site-ului nostru si ce nu. Daca site-ul nostru are un sistem de management a continutului atunci cu ajutorul fisierului robots.txt neaparat trebuie sa comunicam robotilor ca elementele care apartin de acest sistem sa nu fie indexate. Acest lucru este foarte important din punct de vedere al securitatii. In interiorul robots.txt expertii de realizare site folosesc in general doua sintaxe importante: Allow si Disallow. Sintaxa Allow plasat in fata unui folder transmite robotilor faptul ca elementele componente ale acelui folder pot fi indexate. Sintaxa Disallow plasat in un fata unui folder transmite robotilor faptul ca elementele componente ale acelui folder nu pot fi indexate. De exemplu daca sistemul de management a continutului este inclus intr-un folder de baza numit admin, atunci din motive de securitate este indicat sa includem in interiorul fisierului robots.txt urmatoarea sintaxa: Disallow: /admin/

Fisierul .htaccess  este un alt fisier foarte important in cadrul procesului de realizare site. Dupa cum puteti observa aceasta are o forma mai speciala, avand un punct in fata respectiv neavand nici o terminatie. Acest fisier special este folosit pentru configurarea contului de gazduire, cred ca astfel se poate explica cel mai bine esenta ei, pe intelesul tuturor. In interiorul acestui fisier programatorii introduc diferite setari pentru server. Aceste setari si instructiuni sunt importante atat din punct de vedere al procesului de optimizare SEO cat si pentru buna functionare a site-ului. Astfel cu ajutorul acestui fisier se pot rescrie URL-urile unui site astfel incat sa devina URL-uri sef, acest lucru este foarte important din punct de vedere SEO. Dar in interiorul acestui fisier se pot introduce si alte instructiuni cum ar fi de exemplu instructiuni privind redirectionarea unor pagini sau configurarea unor linkuri ce corespund aceluiasi fisier sau folder.