Plata intr-un magazin virtual

Plata intr-un shop onlineSistemele de plata al unui magazin virtual, reprezinta unul dintre subiectele cele mai controversate cand se discuta despre comertul electronic sau despre magazine online in general. Modalitatile de plata se discuta mai mult sub aspectul securitatii. In acest sens trebuie retinut urmatorul lucru: pe internet nimic nu poate fi perfect securizat, astfel nici sistemele de plata al unui magazin virtual. In continuare vreau sa subliniez ca deseori acest subiect este destul de gresit abordat. Astfel, din multe lecturi scrise despre acest domeniu, se poate intelege ca entitatea virtuala care are un control total asupra securitatii platilor, este chiar magazinul online. Acest lucru nu este insa adevarat, un magazin online nu are niciodata un control deplin asupra acestui aspect. Haideti sa ne gandim logic ! Oare daca platim intr-un magazin virtual cu ajutorul PayPal atunci nu este oare implicat si PayPal in aceasta tranzactie ? Ba, da ! La fel se intampla si in cazul in care platim cu cardul de debit sau de credit intr-un magazin online. Si in acest caz, in afara de cumparator si in afara de magazin mai intervine si o alta entitate. Haideti sa continuam ideea. Cum ar fi posibil ca un magazin virtual sa intemeieze o influenta sau un control asupra unui agent cum ar fi de exemplu PayPal ? Nicicum ! Deci, in concluzie putem afirma ca securitatea platilor intr-un magazin online depinde de trei agenti: de cumparator, de magazin si de-o a treia entitate care are un rol de procesator sau de intermediar.

Haideti sa discutam acest subiect si dintr-un punct de vedere mai practic. Astfel, atunci cand se doreste implementarea in interiorul unui magazin virtual a unui sistem de plata, bazata de exemplu pe card, mai intai trebuie cautat un agent care proceseaza platile de acest gen. Un astfel de agent va furniza magazinului online un script care va fi implementat in interiorul magazinului. Cu ajutorul acestor scripturi se realizeaza o legatura intre un magazin virtual si intre un procesator de plati. Respectiv pe baza acestei legaturi sunt procesate platile. Aceste scripturi nu sunt altceva decat niste linii de programare, care au fost concepute si dezvoltate de catre procesatorul de plati, nu de catre magazinul online. Aceste scripturi nu pot fi modificate de catre magazine. Deci, dupa cum vedeti, este foarte important ca si scriptul precum si platforma electronica al unui asemenea agent sa fie adaptata celor mai inalte standarde de securitate. Un magazin online nu are nici un control asupra acestor elemente, ea doar dirijeaza cumparatorii catre platforma unui asemenea agent cu ocazia platii. Un magazin online poate decide doar, daca contracteaza sau nu serviciile unui anumit agent.

De asemenea trebuie retinut ca un magazin virtual de obicei nu memoreaza si nu stocheaza parole sau alte informatii confidentiale despre instrumentele de plata. Aceste informatii sunt folosite in interiorul platformei procesatorului de plati online.

Cea mai sigura modalitate de plata, care poate fi pusa in practica in cazul unui magazin virtual, este plata la destinatie. Ce se intampla de fapt ? Produsul intotdeauna va trebui sa ajunga la cumparator, indiferent cum este achitat contravaloarea produsului. Produsele sunt expediate de obicei prin posta sau sunt trimise cu ajutorul unui curier. Deci, produsele pot fi achitate de catre cumparator si la receptie. Atat posta cat si agentiile de curierat sunt procesatori de plati foarte sigure.