Legaturile unei pagini web

Legaturile unei pagini webUn website este format dintr-un numar de pagini web. Fiecare dintre aceste pagini web este identificata in mod unic de un URL. Pentru a vizita o anumita pagina web puteti introduce URL-ul paginii web in bara de adrese a browserului dumneavoastra. Totusi, asa cum stiti din experienta dumneavoastra, se intampla rar sau chiar niciodata, sa va petreceti timpul cu introducerea unui URL direct in bara de adrese a browserului.

O metoda mai usoara pentru a vizita pagini web este incarcarea paginii de baza a site-ului web si apoi executarea de clickuri de mouse pe hiperlegaturi care va duc la celelalte pagini web ale site-ului. Hiperlegaturile sunt acele zone in cadrul unei pagini web pe care, daca executati click, sunteti trimis rapid la o alta pagina web specificata. Hiperlegaturile sunt acele mijloace prin care se asigura deplasarea intre diferitele pagini web ale unui website. De asemenea aceste hiperlegaturi pot asigura conexiunea sau legatura unui site cu alte site-uri. 

Ganditi-va la un site ca la o carte, iar la o pagina web ca la o pagina din carte. Cand vizitati un site web puteti naviga prin diverse pagini web asa cum rasfoiti paginile unei carti. Printr-o carte va deplasati rasfoind paginile ei, intr-un site web deplasarea prin paginile web o faceti executand click pe hiperlegaturi.

Cu hiperlegaturi ne putem intalni sub diverse forme in cadrul unei pagini web. De exemplu chiar si imaginile pot fi hiperlegaturi. De asemenea chiar si punctele de meniu pot fi definite ca fiind hiperlegaturi. Aceste legaturi au si cateva caracteristici importante. In primul rand acestea trebuie sa asigure o navigatie optima intre diferite pagini web ale site-ului. Ce intelegem prin navigatia optima ? Expertii de realizare site sustin ca navigatia unui site este optim, atunci cand din doua sau maxim trei clickuri se poate ajunge oriunde in site.  

Asa cum am spus la inceputul acestui articol fiecare pagina web este identificata in mod unic de un URL. Haideti in continuare sa vedem ce inseamna exact termenul, URL. Un URL, sau Uniform Resource Locator, identifica in mod unic absolut fiecare pagina web a unui site web. Un URL arata de obicei astfel: http://NumeDomeniu/NumeFisierPaginaWeb. De exemplu, daca numele de domeniu al unui site web este www.domeniulmeu.ro, atunci pagina avand numele de fisier Imagini.html va avea URL-ul http://www.domeniulmeu.ro/Imagini.html. Fiecare pagina web de pe internet este apelata printr-un URL.

Puteti solicita o anumita pagina web a unui site web prin introducerea URL-ului paginii web intr-un browser web. Pentru a vizualiza o pagina web, nu trebuie neaparat sa introduceti un URL, pentru afisarea unei pagini web este suficienta doar introducerea numelui de domeniu. Cand se introduce numai numele de domeniu al unui site web, este incarcata automat o anumita pagina – aceasta pagina este cunoscut sub numele de pagina de baza.

In ultimul alineat haideti sa vedem ce sa intampla sub aspectul tehnologiei client-server, atunci cand un utilizator executa click pe legatura unei pagini web. Cand se executa click cu butonul din stanga al mouse-ului pe o legatura (sau cand legatura este activa si utilizatorul apasa tasta ENTER), au loc urmatoarele evenimente: 1. Browserul identifica adresa URL a resursei internet apelate  2. Browserul trimite o cerere catre serverul web care gazduieste resursa solicitata 3. Serverul web citeste cererea si identifica locatia resursei solicitate 4. Serverul web trimite inapoi un raspuns browserului client, raspuns care include resursa solicitata 5. Browserul preia resursa si o incarca in fereastra sa.